Krantenbericht Tubantia April 2020

Losserse kunstenares Mathilde Damhuis geeft Poaskearls een gezicht

LOSSER/OOTMARSUM – Maandenlang is ze er in het geniep mee bezig geweest. Kunstenares Mathilde Damhuis heeft de Poaskearls uit Ootmarsum vereeuwigd in een bronzen beeld. Mét gezicht. Er stond vlak voor Pasen een feestelijke onthulling gepland, maar corona gooit roet in het eten.

Het moest een verrassing worden. Maandenlang werkte Mathilde Damhuis belangeloos aan het bronzen beeld van de Poaskearls. „Ik wilde het vlak voor Pasen onthullen”, vertelt ze. „Maar dat loopt nu even anders dan gepland.” Hoewel ze er niet vandaan komt, heeft ze altijd al een zwak gehad voor Ootmarsum. „Ik zag een keer  een foto van het beeld van de Poaskearls in de krant. Vlak voor de kerk, gemaakt door Kiny Copinga. Die hoed, die sigaar, die jas, prachtig.” Ze wilde de mannen graag een gezicht geven. Daarom maakte Damhuis vorig jaar tientallen foto’s van het Vlöggeln in het kunststadje. „Die foto’s waren mijn uitgangspunt. Ik heb de gezichten niet exact in het beeld verwerkt, maar wel een beetje qua vorm en postuur.”

‘Vlöggeln is een prachtige traditie’

In januari was ze klaar. Vlak voor Pasen was hét moment om Ootmarsum te laten zien wat zich al die maanden in haar atelier heeft afgespeeld. De enigen die er tot nu toe van afwisten, waren de eigenaren van Kunstgalerie Rameckers. Zij hebben Damhuis ook toegezegd om het beeld in hun vitrine te plaatsen. „Daar ben ik heel blij mee”, zegt de kunstenares. „Ik had een leuke dag gepland met vrienden en familie, maar door corona zit iedereen gebonden aan huis.” Of ze niet baalt? „Dat is niet het goede woord. Er zijn op dit moment veel ergere dingen gaande in de wereld, maar het is wel jammer.” Immaterieel erfgoed moet je volgens haar in stand houden. Vlöggeln vindt ze een prachtige traditie. „Hopelijk helpt mijn beeld een beetje mee om het dit jaar niet geruisloos voorbij te laten gaan. De paastraditie is een bijzonder thema, ik heb hier mijn eigen perceptie aan gegeven.”

Missie geslaagd

Het beeld is volledig gegoten en heeft een afmeting van 50 x 20 centimeter. Een mooie maat, vindt Damhuis. „Het is ook (prijs 2500 euro, red). Je kunt ’m goed in je huiskamer kwijt.”

Krijgen de Poaskearls een mooi plekje in een hotel of bij de plaatselijke VVV, dan is haar missie helemaal geslaagd. „Dat zou ik echt een eer vinden. Dat het straks ergens staat wat Ootmarsum vertegenwoordigt.” De Losserse houdt van historie, oude gebruiken en mooie verhalen. „En daar gaat Ootmarsum heel mooi mee om. Ik hoop dat ik er op deze manier nog wat aan kan toevoegen.”

Foto: Robin Hilberink